Po restauracjach, które podają lokalne potrawy oczekujemy w głównej mierze domowych kulinariów, czyli smakowitego jedzenia, przesytu i najlepszej jakości towarów, które skonstruują postument kulinarny. To przykre, takie gotowanie to wydatki i niezbędność całkowitego przestrzegania schematycznych przepisów, które dla dużej grupy restauratorów nie są nazbyt ekonomiczne. W następstwie tego w Polsce coraz to mniej jest restauracji, które serwują autentyczne, polskie dania. Coraz to częściej powstają restauracje, w których serwuje się dania z zachodu lub też dalekiego wschodu – czas to zmienić! Zarówno w Polsce, jak i na całym świecie jest wiele różnorodnych restauracji, barów i kawiarni. Najczęściej są w nich serwowane dania z całego świata tak, aby każdy mógł dobrać coś słusznie do własnego gustu. Są niemniej jednak miejsca, gdzie serwowane są tylko oraz wyłącznie krajowe potrawy. Powodem do dumy jest jednak to, że takie miejsca nie istnieją tylko w Polsce. Rynek główny restauracja Wybitnie miłe jest to, że kucharze z innych krajów starają się w swoim państwie przekazać choć źródło polskiej kuchni. Są także osoby, które by przypomnieć polskim emigrantom o ich ojczyźnie w obcych państwach zakładają najróżniejsze restauracje. Dzięki temu każdy Polak, który mieszka przykładowo w Stanach oraz bardzo okazjonalnie jeździ do ojczyzny, może każdego dnia kosztować charakterystycznych dla kraju, w którym się wychował, potraw oraz ciast. Owy pomysł jest niezmiernie wyśmienity i każdego dnia wolno przekonać się o tym, że sprawdza się on i wraz z upływem czasu jedna sobie coraz to pokaźniejszą rzeszę sympatyków.
Zobacz film