Dobra kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, jakie proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film