Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, jakkolwiek też wspaniale wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą dodatkowym orzeźwieniem w duszne dni.

Co to jest minimelts

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z trafną porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To wyśmienita alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Dodatkowym atutem jest także to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu